#HAYATEVESIGAR

Jinekoloji ve jinekolog dendiği zaman hemen tüm kadınların tüyleri kirpi gibi dikilir. Jinekoloğa gitmek, muayene olmak, o jinekolog muayene sandalyesine oturmak çoğu kadının kabusu gibidir. Çoğu kadın bu sandalyeyi çok soğuk bulur ve özellikle ilk defa jinekoloğa gidecek kişiler için oldukça da kötü gözle görülebilir. Ancak kadın sağlığı için jinekoloji masası oldukça korkutucudur.
 
Jinekoloğun en önemli görevi hastalarının sağlığını tehdit edecek nedenleri bulmak ve cinsel yolla oluşabilecek birçok hastalığın önüne geçerek hastaların sağlığını ön planda tutmaktır. Önemli olan muayene sırada üreme organlarının durumunu incelemek ve ileride olabilecek rahim ve rahim ağzı gibi hastalıkların önüne geçmektir.

 
Jinekolojik muayenede kadının üreme organında oluşabilecek hastalık ve rahatsızlıklar anlaşılır ve inceleme sırasında birçok teşhis edilebilecek hastalık durumları ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda operasyon gerekebilir. Ancak jinekoloğun yaptığı muayene sırasında bulduğu bulgular önemlidir ve kadın sağlığını tehdit edecek bulgular ileride daha fazla sorun olmaması için önceden önlem almak için büyük önem kazanır.
 
Jinekolojik muayenede vücut bakımı da oldukça önemli yer tutar. Temiz bir genital bölge ile gitmek her zaman iyidir. Ancak jinekolojik muayene gitmeden önce vücut bakımının da yapılması önemlidir. Ancak tam jinekoloğa gideceğiniz gün vücut bakımı yapmak da bazı riskler taşır.
 

Jinekolojik muayene öncesi yapılması gerekenler

 
Jinekolojik muayene öncesi vücut bakımının önemi büyüktür. Temizlik yapılmayan bir genital bölge ile doktorun karşısına çıkmak oldukça zordur ve hoş da değildir. Bu yüzden jinekolojik muayene öncesi genital bölgenin temizlenmesi gerekir.
 
Ancak jinekolojik muayenenin hemen öncesinde ağda, epilasyon, tıraşlama gibi tüy alma işlemi yapılması birçok yönden önemlidir. Jinekolojik muayenenin hemen öncesinde yapılan tüy alma işleminde genital bölgede ağda, epilasyon ya da tıraşlama işleminden dolayı bazı kızarıklıklar, cildin göstereceği hassasiyet doktorun yanılmasına yol açabilir. Ayrıca çoğu zaman oluşabilecek iltihaplarda doktorun teşhisinde yanılmasına neden olacaktır. Bu yüzden jinekolojik muayenenin hemen öncesinde tüy alma işlemleri yani ağda, tıraşlama, lazer epilasyon gibi işlemler yapılmamalıdır.
 
Özellikle tüy alma işlemlerinin sonrasında genital bölgeye sürülecek cildi rahatlatma, gerginliği almak için sürülen krem ya da losyonlar da ürünlerin içerikleri dolayısıyla yanılmasına yol açacaktır.
 
Tüm bunlar göz önüne alındığında jinekolojik muayene gitmeden en az birkaç gün önce tüy alma işlemi ve kişisel bakım yapılmalı ve cildin jinekolojik muayeneye kadar dinlendirilmesine önem verilmelidir.

 

Makale ile ilgili resmi buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.