#HAYATEVESIGAR

Gebelik Döneminde Yeni Koronavirüs Hastalığı COVID-19 Enfeksiyonu

Gebelik Döneminde Yeni Koronavirüs Hastalığı COVID-19 Enfeksiyonu

Şu ana kadar anneden karnındaki bebeğe geçmiş bir vakanın görülmemiş, ancak bu durumunun hamileler için sıfır risk olarak görülmemelidir. Gebelik Döneminde Koronavirüs Tehlikeli midir? Hamilelikte Coronavirüs’ten Nasıl Korunmalıyız? Hamilelikte Coronavirüs (Korona/Covid-19) Korunma Önlemleri Nelerdir? Koronavirüs Saptanan Anne Emzirebilir mi? Emziren anneler nelere dikkat etmeli?
Ruhum Pembe, Aklım Mavi, Kalbim Sarı

Ruhum Pembe, Aklım Mavi, Kalbim Sarı

8.10.18 Güzel bir tarih'ten merhaba,
Bu güzel güne özel bir doğum gelse diye düşünürken kitaplarımı kapıda buldum. Düşününce 2017 Aralıkta başlamıştım yazmaya bugün itibari ile tam 40 hafta doldu ve meğer beklediğim doğum kitabımmış. Bugün kucağıma aldım.
40 haftalık süreç yazım, çizim, derleme, tasarım, fotoğraf seçimi, renk ayarlaması ve değerlendirme, basım derken zorlu bir şekilde geçti ama bir mutlu son daha gerçekleşti. Kitabım artık masamda...
Hoşgeldin Ruhum Pembe💖, Aklım Mavi💙, Kalbim Sarı💛
Yaz Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sağlıklı bir hamilelik geçiren bir kadının tatil planını ertelemesine gerek yok. Ancak uzun yol, dolaşım sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğinden, hamilelerin mutlaka iki saat süre ile yolculuğa ara verip kan dolaşımını düzenlemek için yürünmeleri gerekiyor. Uçak yolculuklarından önce ise mutlaka doktor muayenesinden geçilmesi öneriliyor. Hamileliğin son zamanlarında ve doğuma yakın dönemde uzun yolculuklar riskli olabileceğinden bu durumdan da sakınmak gerekiyor.
Aşılama Yöntemi

Aşılama Yöntemi

Aşılama yaptırmaya karar vermek için hamile kalamamanın nedenini ve erkeğin sperminin aşılama için uygun olup olmadığını saptamak önemlidir. Sperm tahlili için erkekten birden fazla örnek vermesi istenebilir.
Babalarından İlgi Gören Bebeklerin Farkı

Babalarından İlgi Gören Bebeklerin Farkı

Bebeklerle annelerin daha fazla ilgilenmesine alışık olduğumuz bir toplum düzeninde yaşıyoruz. Ancak babalarının da ilgilendiği ve ilgi açısından yeterli olduğu bebekler de var. İşte bu bebekler incelendiğinde diğerlerinden çok daha farklı özelliklere sahip oldukları gözlemlendi. Bir başka deyişle baba ilgisi bebekler üzerinde son derece olumlu etkiler yapabiliyor. Baba ilgisinin bebekleri nasıl değiştirdiğini siz de merak ediyor musunuz?
Çikolata Kisti (Endometriozis)

Çikolata Kisti (Endometriozis)

Endometriozis endometrial gland ve stromanın uterus dışında bir dokuda bulunmasıdır. Endometriozis en sık pelviste görülür. Pelvis dışında karındaki dğer organlarda ve vücudun farklı bölgelerinde de görülebilir. Kadınlarda üreme çağında yaklaşık %10 civarında rastlandığı kabul edilir. Kötü huylu veya kanser türünden bir hastalık değildir.
Gebelikte meyve yemek çok önemli

Gebelikte meyve yemek çok önemli

hamilelikte meyve yemek hamilelikte meyve gebelikte faydalı meyveler tatlı yemek Merhaba Meleklerim Hamiş olduğumuzda meyve tüketmenin ne kadar önemli olduğu gerçeğinin üzerinde birazcık olsun durmak istiyoruz. Yaz aylarında hamilelerin, sebze-meyve ağırlıklı beslenmeye önem vermesi ve bol su tüketmesi gerektiği belirtildi.
Jinekolog öncesi vücut bakımı

Jinekolog öncesi vücut bakımı

Jinekoloji ve jinekolog dendiği zaman hemen tüm kadınların tüyleri kirpi gibi dikilir. Jinekoloğa gitmek, muayene olmak, o jinekolog muayene sandalyesine oturmak çoğu kadının kabusu gibidir. Çoğu kadın bu sandalyeyi çok soğuk bulur ve özellikle ilk defa jinekoloğa gidecek kişiler için oldukça da kötü gözle görülebilir. Ancak kadın sağlığı için jinekoloji masası oldukça korkutucudur.
40 yaş sonrası doğurganlık nasıl arttırılır?

40 yaş sonrası doğurganlık nasıl arttırılır?

40 yaşından sonra doğurganlığı ve çocuk sahibi olma olasılığını artırmanın yolları mevcuttur. 35 yaşın üstünde olan ve çocuk sahibi olamayan tüm kadınlar doktorlarıyla görüşmelidir, çünkü doğurganlıkla ilgili çoğu problem başarıyla tedavi edilebilir. 40 yaşın üstündeki kadınların, doğurganlık dönemi bitmeden önce çocuk sahibi olmak için çok zamanları kalmamıştır. Ancak çeşitli yöntemlerle gebe kalma ihtimali yükseltilebilir.
SSVD (Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum)

SSVD (Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum)

Sezaryen; anne ve bebeğin hayati risk taşıdığı doğumlarda elzem olarak yapılmalıdır.
Günümüzde sezaryen ile doğum hasta kaygıları, hekim yönlendirmesi ve de malpraktis davaları gibi nedenlerle gittikçe yaygınlaşmaktadır.
Geçirilmiş sezaryen öyküsü olan hastalar diğer gebeliklerinde doğum için sezaryene yönlendirilmektedir. Çünkü SSVD de uterin rüptür (rahim kesi alanında yırtılma) gibi hem annenin hemde bebeğin ölümü ile sonlanabilecek ciddi bir risk mevc...
Adet sancısı nedeni, ne yapmalı, nasıl geçer ?

Adet sancısı nedeni, ne yapmalı, nasıl geçer ?

İlk olarak adet sancısı tanımlanacak olursa rahimde olan kasılmalar olarak tanımlanır. regl dönemi, aybaşı, adet görmek yada regl olmak şeklinde de halk arasında isimlendirilir. Özellikle yöresel olarak aybaşı diye çokça adlandırılır. Regl kanı dışarı atılmaya çalışırken uterusta kasılmalar gerçekleşir ve bu kişi tarafından ağrı olarak algılanır. İşte biyolojik açıdan da a İlk olarak adet sancısı tanımlanacak olursa rahimde olan kasılmalar olarak tanımlanır. regl dönemi, aybaşı, adet görmek yada regl olmak şeklinde de halk arasında isimlendirilir. Özellikle yöresel olarak aybaşı diye çokça adlandırılır. Regl kanı dışarı atılmaya çalışırken uterusta kasılmalar gerçekleşir ve bu kişi tarafından ağrı olarak algılanır. İşte biyolojik açıdan da adet sancısı nedenleri bu şekilde açıklanabilir.det sancısı nedenleri bu şekilde açıklanabilir.
Servikal yetmezlik ve Serklaj (rahim ağzına dikiş atılması)

Servikal yetmezlik ve Serklaj (rahim ağzına dikiş atılması)

Servikal yetmezlik nedir?
Rahim ağzı ya da tıbbi adıyla serviks rahimin dış dünya ile bağlantısını sağlayan ve vajinaya açılan en alt noktasıdır. Normal bir hamilelikte serviks kapalıdır. Serviksin ilerleyen bir gebeliği taşıyamayacak kadar güçsüz olması ve doğum sancıları başlamadan açılması ise servikal yetmezlik olarak adlandırılır.
Gebelik Kolestazı

Gebelik Kolestazı

Gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkan gebelik kolestezında şiddetli kaşıntı, anne kanında safra asitleri yüksekliği ve anne karnındaki bebek için artmış riskler söz konusudur. Gebeliğe bağlı karaciğer hastalıklarının en sık görülenidir. İlk defa 1883 yılında Ahlfeld tarafından tanımlanmıştır. Sıklığı coğrafi bölgelere göre değişim göstermektedir. Amerika’da 1/100000-3/1000 arasında değişirken, İngiltere’de 7/1000 ve İskandinavya’da 1-2/100 sıklığında görülmektedir.
Gebelikte Tarama Testleri

Gebelikte Tarama Testleri

Gebelik sırasında Down Sendromu ve nöral tüp defektleri için yapılan testler genellikle gebeliğin 15-20. haftalarında yapılmaktadır. Bu tarama “üçlü test” adı verilen test ile yapılmaktadır. Ancak testin geç dönemde yapılması, sonuçlarının geç çıkması ve sonuç olarak anormal bir sonuç çıkması durumunda, gebelik sonlandırılması işleminin 20-22 hafta gibi geç bir döneme dek gelmesi hastalar açısından önemli bir dezavantaj oluşturmaktadır. Gebeliğin bu dönemde sonlandırılması hasta açısından önemli psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Ayrıca üçlü testin anomali saptama açısından duyarlılığının yüksek olmaması da ikinci önemli sorunu oluşturmaktadır.
Aşerme

Aşerme

Aşermek anne adayının herhangi bir yiyeceği aşırı miktarda canının çekmesi anlamında kullanılır. Genelllikle gebeliğin ilk aylarında başlar ancak gebeliğin herhangi bir haftasında başlayabilir. Genellikle gebeliğin 3. - 4. aylarında azalır veya biter nadiren daha ileri aylara kadar sürebilir. Anne adayı genellikle çikolata ve diğer bazı tatlıları, turşu, erik, çeşitli meyveleri, çeşitli içecekleri aşırı isteyebilir. Ayrıca pika sendromu denilen bir durum vardır, burada anne toprak, kireç, kum, saç, sabun, kil, tebeşir, kibrit gibi maddeleri yeme isteği duyar. Pika sendromu varlığında hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Gebelikte Kansızlık - Anemi

Gebelikte Kansızlık - Anemi

Gebelikte 1. ve 3. trimesterde hemoglobin 11 gr/dl'den düşükse veya 2. trimesterde hemoglobin 10.5 gr/dl'den düşükse anemi kabul edilir. Dünya nüfusunun yaklaşık %30’unun, dünyadaki gebe kadınların %50’sinden fazlasının, dünyadaki tüm kadınların 1/3’ünden fazlasının anemik olduğu tahmin edilmektedir. Gebelikte günde 6-7 mg demir ihtiyacı vardır.
Erken (Prematüre) Doğum

Erken (Prematüre) Doğum

Doğum eyleminin 36. gebelik haftası tamamlanmadan önce başlamasına erken doğum tehdidi (EDT), eylemin bebeğin doğumuyla sonuçlanmasına preterm (zamanından önce) doğum ya da erken doğum adı verilir. Zamanından önce doğan bebek prematüre (olgunlaşmamış) olarak adlandırılır. Tüm gebeliklerin yaklaşık %8'i erken doğum ile sonuçlanır.
Doğru Beslenme Kılavuzu

Doğru Beslenme Kılavuzu

Hamilelikte anne ve bebeğin sağlıklı beslenmesi her ikisinin de sağlığı açısından çok önemlidir. Bu konuda sizlere yardımcı olabilecek doğru ve sağlıklı beslenme tablosunu sizlere sunmaktayız.
Gebelikte Diş Çekimi

Gebelikte Diş Çekimi

Ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlamak için yaşam boyu etkili ve yeterli bakım gereklidir. Ancak kadınlarda ağız diş bakımı , yaşamlarının belirli bölümünü alan puberte, bebek emzirme, hamilelik, mensturasyon ve menapoz , dönemlerinde ayrıcalık göstermektedir. Hamilelik kabaca üç dönemde incelenir: 1 - İlk üç aylık dönem 2 - İkinci üç aylık dönem 3 - Üçüncü üç aylık dönem
Adet Döngüsü Nasıl Oluşur?

Adet Döngüsü Nasıl Oluşur?

28 günde bir adet gören bir kadının yumurtlama yani ovulasyon günü genellikle 14.gündür.Düzensiz adet gören bir kadında yumurtlama gününü hesaplamak için adet olduğu günden itibaren 14 gün geriye gidilirse yumurtlama günü bulunmuş olur.Yani düzensiz adet gören bir kadında yumurtlama öncesindeki dönem her zaman değişken olabilirken yumurtlama sonrasındaki dönem her zaman sabittir ve 14 gündür.
İnfertilite Nedir ?

İnfertilite Nedir ?

Kısırlık veya infertilite, kadınlarda ve erkeklerde tıbbî nedenlerle çocuk sahibi olamama durumu. Tıpta kısırlık "herhangi bir korunma olmaksızın, düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl içerisinde çocuk sahibi olunamaması" şeklinde tanımlanır. Kısırlık sorunu erkek ve kadında eşit oranlarda görülür.
Gebelikte Doğru Beslenme

Gebelikte Doğru Beslenme

Kadınların hayatları boyunca en büyük sorunlarından biridir kilo.. Bi de hamile kaldı mı? Eyvah!!! Hamile ya 2 kişilik yemeli, bol tatlı tüketmeli sonrada aldığı kiloları doğumdan sonra veremeyerek lohusa depresyonuna girmeli.. Evet yanlış okumadınız doğumdan sonra annenin lohusa depresyonuna girmesinin en büyük sebeplerinden biridir "Kilo"
Bizdeki inanış, hamile kadının çok yemesi gerekiyor inanışı.. Ya çocuk zaten ilk aylarda en fazla 300-500 gr ben 2 porsiyon iskender yesem de çocuğun kilosu değişmeyecek, neyin inadı bu…
Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Normal bir adet düzeninde bir adetin başlangıcı ile diğer adetin başlangıcına kadar olan süre 21 ile 35 gün arasında olmalıdır.Kanama süresi 2-7 gün arasında olması normaldir.Ortalama kan kaybı ise bir adet döneminde 40 ml civarındadır. Günde 2- 3 ped kullanılması normaldir. 21 günden daha kısa aralıklarla yada 35 günden daha uzun aralıklarla adet olma durumunda adet düzensizliğinden bahsedilir.
Doğal Doğum

Doğal Doğum

Doğal doğum en basit tanımı ile bebeğin vajinal yoldan doğum kanalından çıkmasıdır.Doğal hormonların salgılanmasıyla kendiliğinden başlayan mümkünse anneye herhangi bir müdehalenin yapılmadığı doğum şekline doğal doğum denir.
Menopoz Nedir ?

Menopoz Nedir ?

Menopoz, ayda bir olan adet kanamalarının doğal bir süreç içerisinde bitmesi anlamına gelmektedir. Yumurtalıklardan salgılanan Östrojen ve Progesteron hormon salgıları azalır ve üretimi durur böylece adet miktarlarında azalma ve iki adet arasındaki sürede uzama meydana gelir. Menopoz dönemi içerisine giren bu bayanlarda 2-3 ayda bir adet görmeye başlarlar, daha sonra 5-6 ayda bir adet olurlar ve yavaş yavaş adetten kesilirler. Bu süreç Premenopoz olarak adlandırılır.
Vajinismus

Vajinismus

Vajinismus, vajinal kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olmasını tarif eden patolojik bir belirtidir. Bu durumun sebebi genellikle kapalı toplumlarda cinsellikle ilgili tabularla yetiştirilmeye bağlı, bilinçaltı korkulardır. Ancak yalnız kapalı toplumlarda değil, batı toplumlarında da görülebilen bir durumdur. Üstelik entellektüel düzey ve yaştan bağımsız olarak, toplumun her kesiminde rastlanabilir. Ancak kapalı toplumlarda görülme sıklığı yaklaşık 10 kat daha fazladır.
İnfertiliteye yol açan faktörlere karşı nasıl korunma sağlanabilir ?

İnfertiliteye yol açan faktörlere karşı nasıl korunma sağlanabilir ?

Tedavi seçeneklerinden hangisi olursa olsun şunu tekrar hatırlatalım infertilite problemi olmayan bir çiftin bile her adet döneminde gebe kalma şansı % 25 dir. Bu nedenle gebelik elde edilene kadar uzun bir süreç geçebilir. Başarı oranını kadının yaşı, infertilite süresi gibi durumlar etkiler.
Kürtajın riskleri

Kürtajın riskleri

Elbette her tıbbi müdahalede olduğu gibi kürtaj işlemi sırasında veya sonrasında da bir takım problemler çıkabilir. Biz hekimler bunu en aza indirmek için işlemi anestezi ile steril şartlarda ve ultrason eşiliğinde yapmaktayız. Sonrasında verilen antibiyotik tedavisi ve 10 gün sonra yapılacak kontrol muayenesi komplikasyonları en aza indirmektedir.
Mutlu Hamilelik için 10 Temel Kural

Mutlu Hamilelik için 10 Temel Kural

1- Öncelik siz ve bebeğiniz olmalı… Sizin ve bebeğiniz için doğru olanları planlayın, kararlar alın ve uygulayın… Günlük tutmak ve anılarınızı yazmaya ne dersiniz?
2- Eşiniz ve yakınlarınızdan destek alın… Her şeyi tek başınıza başarmanıza gerek yok…
3- İlk aylarda gergin ve alıngan olacaksınız… Yanlış anlamalara da meyilli olabilirsiniz. Ani kararlar vermeyin, çevrenizdekileri kırmamaya dikkat edin…
Doğum Evreleri

Doğum Evreleri

Doğum olayı her kadının kendine özeldir. Hiç kimsenin doğumu başkasınınkine benzemez. Hatta birden fazla doğum yapan annelerin doğumları arasında bile fark vardır. Onun için kimsenin hikayesini dinleyip kendinize olumlu veya olumsuz sonuç çıkarmayın. Doğumun başlaması ile beraber yoğun bir yalnızlık duygusu yaşayabilirsiniz. Sevdiklerinizden uzaklaştığınızı ve bu işi tek başına yapmak zorunda kaldığınız için yalnız olduğunuzu düşünebilirsiniz. İşte o zaman kendinize güvenin, bu anı ne kadar çok beklediğinizi ne en kısa zamanda bebeğinizi kucağınıza alacağınızı sakın unutmayın.
Smear Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Smear Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Smear testi ( PAP smear) rahim ağzından sürüntü işlemi ile alınan hücrelerin incelenmesidir. Smear testi, rahim ağzı yani serviks kanseri için bir tarama yöntemidir. Smear testi yapmaktaki amaç ; rahim ağzında fark edilmezse yıllar sonra kansere dönüşme riski olan lezyonları erkenden tespit ederek kanser oluşumunu önlemektir. Smear testlerinin yapılmaya başlanmasıyla servikal kanserlerden ölüm oranı hemen hemen % 50 oranında azalmıştır.
Kızlık zarı nedir ?

Kızlık zarı nedir ?

içerik güncellenmektedir.
Siz Hamile Olduğunuzu Bilmezken

Siz Hamile Olduğunuzu Bilmezken

Gebeliğin başlangıcı olarak, gebe kalınan tahmini ilişkinin olduğu gün değil, son adet kanamasının ilk günü ( SAT) kabul edilir.Bu durumda kanamanızın başladığı gün istatistiksel anlamda gebeliğiniz başlamıştır. Bu şekilde hesaplandığında insanlarda gebelik 280 gün yani 40 haftadır.
Menopoza Kaç Yaşında Girilir?

Menopoza Kaç Yaşında Girilir?

Menopoz yaşını etkileyen en önemli faktörler genetik özelliklerdir. Bir bayanın annesi yada ablası kaç yaşında menopoza girdiyse kendisi de o yaşlarda menopoza girmektedir.
Bir de ırklara göre de menopoz yaşı değişebilmektedir. Örneğin siyah ırkta olan kadınlar beyaz ırkta olan kadınlara göre en az 2 yıl daha erken menopoza girmektedir.
Yine doğum sayısı arttıkça menopoz yaşı gecikmektedir.
Jinekolojide Tanısal Yöntemler

Jinekolojide Tanısal Yöntemler

BİOPSİ Şüpheli alanlardan veya çıplak gözle görülen oluşumlardan parça alınması işlemidir. Yeni büyütme teknikleri (kolposkopi ) şüpheli alanların belirlenmesini sağlar. Kanserden şüphelenildiği veya hastalığın adının konamadığı durumlarda yapılır. Alınan doku patolog tarafından incelenerek tanı konur.
Erkeğe Ait İnfertilite Nedenleri

Erkeğe Ait İnfertilite Nedenleri

İnfertilitenin % 30-40 sebebi erketen kaynaklanır. Bunlar sperm üretim problemleri, sperm kanallarındaki problemler, geri boşalma, iktidarsızlık, varikosel, inmemiş testis, hormon eksikliği, seksüel geçişli hastalıkların bıraktıkları hasarlardır. Sigara, alkol, uyuşturucu, bazı ilaçlar gibi toksik maddeler sperm sayısını azaltır veya sperm kalitesini bozar.
Kürtaj nasıl yapılır, teknikleri nelerdir?

Kürtaj nasıl yapılır, teknikleri nelerdir?

Kürtaj mutlaka steril şartlarda yapılır. Anesteziden sonra vajina ve rahim ağzı dezenfekte edilir. Daha sonra gebeliğin büyüklüğüne ve hastanın doğum yapıp yapmadığına göre seçilen plastik kanüllerle ( Carmen kanul ) ve plastik enjektörle vakum yapılarak gebelik boşaltılır.Büyük gebeliklerde çok nadir olarak küret adını verdiğimiz aletlerle rahim içinin kontrolü yapılabilir.İşlem bitmesine yakın, hastaya ağrı kesici yapılır ki , uyandığında ağrı hissetmesin . İşlem 10 ile 20 dakika arasında sürer. Hastanın kendine gelip, klinikten ayrılması için de yaklaşık 30 dakikaya ihtiyacı vardır.
Kızlık zarı muayenesi nedir ve nasıl yapılır?

Kızlık zarı muayenesi nedir ve nasıl yapılır?

Kızlık zarı anatomik olarak vajinal girişte yer alan yaklaşık 1- 2 cm derinde, 2-2.5 mm inceliğinde elastiki bir zardır. İçinde ince damarlardan zengin olduğu için ilk ilişki ile birlikte genelde hafif bir kanama izlenmektedir. Kızlık zarının fizyolojik olarak işlevi halen tam olarak bilinmemekle birlikte pek çok toplumda namus ve bekaretin bir simgesi haline gelmiştir.
Yumurtalık Kistleri Nasıl Oluşur?

Yumurtalık Kistleri Nasıl Oluşur?

Yumurtalık kistleri en çok doğurganlık dönemindeki kadınlarda sık görülür ve bu kistlerin çoğu iyi huyludur. Her kadında hayatının bir döneminde yumurtalık kisti oluşabilir ve bunların çoğu herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolur. Yumurtalık ergenlik dönemi ile birlikte hormonlar üreterek adet kanamasının oluşmasını sağlarlar. Yumurtalıklar ayrıca her ay yumurtalık içerisinde bir yumurta hücresi oluşturup olgunlaştırarak sonra yumurtlama (ovulasyon) denilen işlevle bu hücreyi döllenmenin gerçekleşeceği fallop tüpü içine göndermektedir.Gebelik oluşmadığı takdirde yumurta hücresi yok olur adet kanaması başlar ve yumurtalıklar tekrar yumurta oluşturma sürecine girer. Yumurtalıklarda her ay oluşan yumurta hücresi follikül adı verilen sıvı dolu bir kesecik içerisindedir.
Düşük Yapma

Düşük Yapma

Kanama bulgusu ile gelen her gebeye mutlaka vajinal muayene yapılmalıdır. Spekulum muayenesinde rahim ağzında açıklık olması veya gebelik materyalinin rahim ağzından atıldığının görülmesi çok değerli ve kesin tanı koydurucu bulgulardır. Rahim ağzında açıklık yoksa sadece kanama söz konusu ise transvajinal ultrasonla gebelik kesesi, kesenin şekli, embriyonun varlığı ve varsa fetal kalp atımı değerlendirilmelidir.
Kızlık zarı nerede ve ne işe yarar ?

Kızlık zarı nerede ve ne işe yarar ?

Anatomik olarak kızlık zarı vaginanın hemen girişinde yerleşmiş, en sık görülen şekliyle ortasında adet kanının ve vaginal salgıların akmasına yarayan ufak bir delik bulunan yarı esnek, ince bir yapıdır. Anatomik ve fizyolojik açıdan kızlık zarının bilinen bir işlevi yoktur. Genital sistem enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir işlevi olduğu düşünülmesine karşın ,ortasında delik olan bir yapının nasıl olup da enfeksiyonlara karşı koruyucu olacağı tartışma konusudur.Aslında enfeksiyonların bakire olanlarda daha ender oluşmasının nedeni bu kızların cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz kalmamış olmalarıdır.PID (Pelvik enfeksiyon) ve vaginit gibi enfeksiyon hastalıkları aktif cinsel yaşam başladığında ,önemli bir kısmı cinsel yolla bulaşan bakterilerle başlatılan enfeksiyonlardır.
Doğal Doğumun Avantajları

Doğal Doğumun Avantajları

Doğal doğum sırasında ilaç kullanımı mümkün olan en alt seviyede olduğu yada hiç olmadığı için bebeğe ilaç geçişi olmaz. Doğum sırasında salgılanan doğal hotmonların aktif olarak doğumu gerçekleştirmesine olanak sağlar.
Gebelik Testi

Gebelik Testi

Gebelik ardışık bir sıralama içinde gerçekleşen, çok sayıda değişikliği içinde barındıran bir dönemi kapsar.Gebelik esnasında ortaya çıkan bu değişiklikleri bilmek, anne adayı için günlerin daha az stresli geçmesini sağlayacaktır.Akılda tutulması gereken; anneliğin eş, anne-baba, akrabalar ve arkadaşlarla olan ilişkilerde ciddi değişimlere neden olacağıdır. Her şeyin kitaplarda yazdığı şekilde mükemmel olması beklenmemelidir. Hiçbir çocuk sahibi olma deneyimi, beklenenleri tam olarak karşılamaz. Ancak doğan her bebek annesi ve ailesi için yaşam boyu sürecek bir mutluluğun habercisi olacaktır.
Menopoz Nasıl Oluşur?

Menopoz Nasıl Oluşur?

Bir kız bebek dünyaya geldiği anda yumurtalığında 500.000 civarında yumurta hücresi vardır. Bu hücreler ergenlik yaşına kadar olgunlaşır ve adet görme dönemi gelince hormon salgılamaya başlarlar. Yumurtalıklar çalıştıkça yumurta hücreleri olgunlaşarak hormonal salgıya cevap verirler. Düzenli adetler ve yumurtaların olgunlaşmasıyla her ay kadın vücudu gebeliğe hazırlanmaya başlar. Her adet döneminde yaklaşık 900-1000 tane yumurta olgunlaşmak üzere hazırlanır
Pap Smear Testi

Pap Smear Testi

Bu test serviks (rahim ağzı) kanseri taramasında ve öncü lezyonları yakalama amaçlı kullanılır. George Papanicolau tarafından geliştirildiği için bu ismi almıştır. (PAP smear) Yaygın tarama amaçlı kullanımı 1950 den sonra başlamıştır. Serviks kanserinin dokulara tam yerleşmeden çok uzun süre öncü olarak kalması PAP smear i ideal bir tarama sistemi olarak karşımıza çıkarmaktadır.Ayrıca ucuz ve acısız bir yöntemdir ve tanı konulduğu takdirde etkin tedavi yöntemleri vardır. Böyle oluncada serviks kanseri görülme sıklığı 8/100.000 e düşmüş ve burada kalmıştır.
Kadına Ait İnfertilite Nedenleri

Kadına Ait İnfertilite Nedenleri

Doğuştan olan veya sonradan oluşan, kadın genital sisteminin normal anatomisini bozan hadiseler de kısırlığa yol açabilir.Rahim filmi (HSG ) detaylı ultrasonografi, histereskopi ve laparoskopi ile tanı konur.Ayrıca ascherman sendromu (yani geçirilmiş kürtaj, rahim ameliyatı veya genital tüberkuloza bağlı rahim içi yapışıklıkları) gebe kalmaya engeldir. İnfertilite tedavisine başlanmadan önce rahim içi dokusunun düzgün olduğu görülmelidir.
Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

18 yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir. 10 haftadan büyük gebeliği olanlar onay verseler dahi yasal olmadığı için ülkemizde kürtaj işlemleri yapılamaz. 10 haftadan büyük gebeliklerde ancak bebekte ciddi bir doğumsal özür varlığında veya anne hayatını tehlikeye sokacak ciddi bir hastalık varlığında kurul kararı ile gebelik sonlandırılabilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim duvar kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) vücutta fazla östrojen salgılanmasına bağlı rahim iç yüzündeki hücrelerin ve salgı bezlerinin gereğinden fazla büyüyerek tedavi edilmez ise kansere dönüşme potansiyeli oluşturan bir hastalık grubudur.

Endometrial Hiperplazinin En Çok Görülen Nedenleri
Yapısal olarak farklılıklar gösterebilir mi?

Yapısal olarak farklılıklar gösterebilir mi?

Evet gösterebilir. Bazı kadınlarda bu yapı çok sert veya çok esnek olabilir.Ortasında bir yerine iki veya daha fazla sayıda delik bulunabilir.Ender durumlarda zarın ortasındaki delik o kadar büyüktür ki ,muayenede zar neredeyse hiç yok sanılabilir.Bazı çok ender durumlardaysa zarda hiç delik yoktur (İmperfore hymen).Bu durumda adet kanaması ilk adetten itibaren dışarı akamayıp genital kanalın içinde birikir ve her adet döneminde genç kız "adet olamamaktan ,ancak aşırı ağrıdan" yakınır.
Doğum

Doğum

En son gördüğünüz adetten itibaren 280 gün, yani 9 ay 10 gün veya 40 hafta olduysa normal hamilelik süresini tamamladınız. 37. haftayı tamamlayan bebeğiniz artık dışarıda yaşayabilecek olgunlukta.Bir hücrenin bölünmesi ve çoğalması ile başlayan mucizevi yolculuk, ortaya harika bir varlık çıkardı ve bu harika varlık, başka bir mucize ile doğum mucizesi ile hayata merhaba demeye hazırlanıyor.
Gebelik ile Yoga ve Egzersizler

Gebelik ile Yoga ve Egzersizler

Gebeler 4. aylarından itibaren doktorlarının onaylarını aldıktan sonra yoga plates ve nefes egzersizleri gibi yöntemleri uygulayarak doğumlarını daha kolay yapabilmektedirler.
Hamilelikte Genel Şikayetler

Hamilelikte Genel Şikayetler

Hamilelikte Bulantı-Kusma (sabah hastalığı) Nedeni: Hormonal değişimler, Psikolojik faktörler, karbonhidrat metabolizmasındaki değişiklikler, mide ve bağırsak hareketlerindeki artış. Neler yapılabilir: Sabah yataktan yavaş kalkmak Yataktan kalkmadan tuzlu kraker, yaz leblebi vb. yenmesi Kuru, yağsız yiyecekleri az ve sık aralıklarla yemek
Menopoz Kadında Nasıl Değişikliklere Neden Olur?

Menopoz Kadında Nasıl Değişikliklere Neden Olur?

Menopoz 45-52 yaşlar arasındaki kadınların yaşadıkları kendine özgü bir dönemdir. Menopoz bir hastalık değildir ancak hormonların değişimine bağlı kadınlarda bir dizi değişikliler gerçekleşir. Hormonal değişikliklerden dolayı adet kesilmesi gerçekleşir. Adet kesilmesi 1 yılı doldurduktan sonra tam menopoz gerçekleştiği için artık gebe kalma riski de ortadan kalkmıştır. Bu dönemde kadınlar en azından gebe kalma korkusu olmadan için ilişkiye girebilirler.
Adet Görememe

Adet Görememe

Düzenli adet gören bir kadında hipotalamus, hipofiz, yumurtalık ve rahim tamamen normal çalışmaktadır. Beyinde bulunan hipotalamus ve hipofiz bezleri FSH ve LH hormonları ile yumurtalıkları uyarır.Uyarılan yumurtalıklar östrojen ve progesteron hormonu salgılar.Bu iki hormon rahim iç tabakasını uyararak adet kanamasının oluşmasını sağlar.Bu organlar arasındaki sıralı mekanizma normal ve her ay düzenli bir adet kanaması için gereklidir.Bu mekanizma herhangi bir aşamada bozulduğunda adet görememe ya da adet düzensizliği oluşur.Adet kanaması olabilmesi için bu mekanizmalar dışında kanın akış yolunda ( rahim ağzı, vajen, kızlık zarı )tıkanıklık olmaması gerekir.
Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu

Düzenli adet gören bir kadında her adet döneminde yumurtalıklarda genelde 1, bazen daha fazla sayıda yumurta gelişir. Yumurta gelişimini tamamlar, çatlar ve spermle karşılaştığında döllenir ve hamilelik gerçekleşir. Polikistik over sendromunda ise birçok yumurta aynı anda olgunlaşmaya çalışır ve başarısız olur. Yumurta gelişiminin herhangi bir aşamasında gelişim durur. Böylece yumurta gelişip çatlayacağı yerde küçük küçük kistler halinde kalır. Her adet döneminde bu kistler sayıca artar. Böylece yumurtalıklarda döllenme kapasitesi bulunmayan ve olgun olmayan çok sayıda yumurta kistleri oluşur. Ultrasonda bu yumurta kistleri içi sıvı dolu birden fazla kesecik yani kist şeklinde görülür. Poli ise anlam olarak çok sayıda demektir.
Kürtaj Sonrası Ne Gibi Sorunlar Oluşabilir?

Kürtaj Sonrası Ne Gibi Sorunlar Oluşabilir?

Kürtaj işlemi tecrübeli bir jinekolog doktor tarafından steril aletlerle, hijyenik bir ortamda yapıldığı taktirde kürtaj sonrası dönemde hasta açısından bir probleme de neden olmamaktadır. Gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır.
Riskli Gebelikler

Riskli Gebelikler

Halk arasında ur olarak da tanımlanan myomlar kadın üreme sisteminde en sık karşılaşılan kitlelerdir. Her 4-5 kadından birisinde myom olmakla birlikte hastaların dörtte üçü herhangi bir belirti vermediği için kendisinde myom olduğundan habersizdir. Myomların çok büyük bir kısmında tanı rutin jinekolojik inceleme ya da başka bir nedenle yapılan muayene sırasında konur. Myomların neden ortaya çıktığı ya da nasıl geliştiği konusunda net bir fikir yoktur. Myomlar hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız
İlk gecede nelere dikkat etmek gerekir?

İlk gecede nelere dikkat etmek gerekir?

İlk gecede veya daha geniş anlamıyla ilk cinsel ilişkide hem kadına hem erkeğe düşen önemli görevler vardır.Bu ilk deneyimin güzel ve hatırlandığında iyi duygular uyandıran bir deneyim olması için kadının kendini bu olaya pikolojik olarak hazır hissetmesi gerekir.Ön sevişmeyle vaginada yeterli kayganlaşma sağlanmalı,eğer bu sağlanamazsa kayganlaştırıcı jel şeklinde eczanede satılan ve reçetesiz alınabilen ilaçlar kullanılmalıdır.
Gebelik Sırasında Kullanılan Vitaminler

Gebelik Sırasında Kullanılan Vitaminler

Gebelik sırasında annenin hiçbir şikayeti olmasa da düzenli olarak kullanması gereken ilaçlar vardır. Gebelik sırasında birtakım sorunlar yaşanırsa yine bazı ilaçlar kullanılabilir. Gebelikte ilaç kullanımına dikkat etmek gerekir. İlaçlar plasentadan geçerek bebeğe zarar verebilir. Bu yüzden gebelikte doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Lohusalık

Lohusalık

Doğumdan sonra sizin eski halinize dönmeniz biraz zaman alacak. Bu arada gelişen bazı değişiklikler doğum sonrası dönemde rahatsızlık yapabilir. İlk iki ile altı hafta süresince adet kanaması gibi yoğun kanamanız olabilir. Kanamanın miktarı dönem dönem artıp azalabilir. Bu dönemde kullandığınız hijyenik kadın bağının en fazla 6 saatte bir değiştirilmesi gerekir. Kanamanın rengi pembeden kahverengiye dönüşerek birkaç hafta sonra beyaz bir akıntı halini alır. Kanamanız fazlalaşır, ateşiniz çıkarsa ya da akıntı kötü kokuyorsa doktorunuza danışmalısınız. Kanama emziren annelerde daha kısa sürebilir.
Menopozda Belirtiler Nelerdir?

Menopozda Belirtiler Nelerdir?

Adet kanamalarının düzensizleşmesi ve kesilmesi
Ateş basması,gece terlemeleri
Çarpıntı
Uykusuzluk
Sinirlilik,unutkanlık ve depresyon
Konsantrasyon güçlüğü
Ciltte kuruluk,saçlarda zayıflama ve dökülme
Düzensiz Adet Görme

Düzensiz Adet Görme

Kadınlarda ilk adetten sonra yaklaşık 30- 35 yıl boyunca her ay tekrar eden kanamalar olur. Bu kanamalar ortalama 28 günde bir olur ve 2 ile 7 gün arasında sürer. 21 gün ile 40 gün arasında olan adetleri de normal kabul ederiz. Adetler ilk günden ilk güne sayılır. İki adet arasında 21 ile 40 gün olabilir. Önemli olan bu sayının sabit olmasıdır.
Yumurtlama Testi

Yumurtlama Testi

Yumurtlama zamanını izlemek için tavsiye edilen en önemli yöntem LH ( lüteinize edici hormon ) düzeyinin tespitidir.LH düzeyindeki ani yükseliş , yumurtlamanın 1-1,5 gün içinde başlayacağını , dolayısıyla kadının adet dönemi içindeki en verimli 2-3 günün başladığını işaret eder.Bebek sahibi olmaya karar veren çiftler için cinsel ilişkiye girilmesi en öncelikli günler ,bu günlerdir.
Kürtaj hangi gebelik haftasına kadar yapılabilir?

Kürtaj hangi gebelik haftasına kadar yapılabilir?

Bazen bebeğin anne karnında kalp atımının durması ya da bebekte ciddi bir yapısal ya da kromozomal kusur bulunması, ya da annenin hayatını tehdit eden bir durum ortaya çıktığında heyet raporu ile gebelik sonlandırılabilir. 10 haftadan büyük gebeliklerde bu amaçla bazen küretaj öncesi çeşitli ilaçlarla rahim ağzının genişletilmesi ya da düşüğün kısmen gerçekleştirilmesi için hastaneye yatış gerekebilir.
Sezaryen Doğum

Sezaryen Doğum

Birkaç istisna dışında her kadın normal doğum yapabilecek yeteneğe sahiptir. Kadın bedeni gebelik boyunca doğum eylemi için yeterli hazırlığı yapar. Bu nedenle anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokacak bir durum yoksa normal doğum tercih edilmelidir. Adı üstünde normal doğum. Sezaryen bir operasyon ismidir. Sezaryenle doğan bebeklerin daha zeki oldukları, daha sağlıklı oldukları ve sezaryenle doğum yapıldığında annenin hiç ağrı hissetmeyeceği gibi düşüncelerde gerçeklik payı yoktur.
Kadınlarda Yumurtlama Takibi

Kadınlarda Yumurtlama Takibi

Kadınlarda Yumurtlama Takibi Hamile Kalmayı Kolaylaştırır! Ovülasyon, yani yumurtlama dönemi gebe kalma konusunda en önemli konulardan biridir. Birçok kadın bu hesaplama ile hamile kalmaya çalışır. Bu nedenle de doğru yanlış pek çok farklı bilgi kimi zaman hamile kalma sürecini zorlaştırmaktadır. Yumurtlama belirli bir yaş ve dönemden sonra her kadının yaşadığı bir durumdur.
Emzirme

Emzirme

Her annenin kendi başına vermesi gereken bir karardır.Annenin vücuduyla,yaşam tarzıyla ve annelik rolüyle yakından ilgilidir.
Menopozdaki Laboratuar Değişiklikleri Nelerdir?

Menopozdaki Laboratuar Değişiklikleri Nelerdir?

Menopoz döneminde artık yumurtalıkların içindeki yumurta hücrelerinin bitmesiyle östrojen salgısı azalır ve Hipotalamus etkilenerek öncelikle FSH daha sonra LH hormonları yükselir böylece adet düzeninde bozulmalar bu şekilde oluşur
Kanamalar

Kanamalar

Endometrium kanseri ile ilgili kanamalar ileri yaşlarda, premenopoz ( menopoz öncesi ) hatta çok kere postmenopoz(menopoz sonrası ) meydana gelir. Premenopoz dönemindeki kanamalar aynı dönemde meydana gelen yumurtalık fonksiyon bozukluklarına bağlı kanamalar (hormonal kanama ) ile sık karışır.Kesin tanı patoloji ile konur.(probe küretaj yapılmalıdır)
Tedavide Kullanılan İlaçlar

Tedavide Kullanılan İlaçlar

İlaç teknolojisindeki hızlı ilerlemeler, bugün birçok yeni ve etkin ilacın infertilite alanında kullanımına olanak sağlamıştır. Bu ilaçların temel fonksiyonları; overlerde yeterli büyüklük ve sayıda follikül gelişimini sağlayarak, gebelik oranını arttırmaktır. Özellikle yardımcı üreme tekniklerinde (IVF, ICSI), başarının yüksek olmasında birden fazla follikül elde edilmesi önemli faktörlerden bir tanesidir.
Gebelik Öncesi Hazırlık

Gebelik Öncesi Hazırlık

Gebe kalmaya karar veren çiftlerin gebe kalmadan önce dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliiz: Doktorunuza gebe kalmadan önce başvurarak gebeliğe hazırlık döneminde neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler almalı ve gerekli tahlilleri yaptırmalısınız. Gebelik planlayan anne adaylarının gebe kalmadan önce nöral tüp defekti denilen beyin-omurilik sistemi ile ilgili hastalıkları önlemek amacı ile Folik Asit kullanmaya başlaması gerekmektedir.
Babalara Tavsiyeler

Babalara Tavsiyeler

Hamilelik dönemi eşiniz için olduğu kadar kuşkusuz ki sizin içinde özel ve önemli bir dönemdi. Mümkün olduğu kadar eşinizi anlamaya ona yardım etmeye ve ona destek olmaya çalıştınız. Kimi zaman zorlandığınız durumlarda olmuştur, çünki eşiniz hem fiziksel anlamda hem de ruhsal anlamda çok değişim geçirdi. Sizde hayatınıza yeni biri katılacağı için çok heyecanlısınız. Özellikle doğum zamanı yaklaştıkça heyecanınız ve stresiniz artıyor olmalı.
Menopozdaki En Sık Görülen Şikayetler

Menopozdaki En Sık Görülen Şikayetler

Menopoz döneminde görülen en sık bulgu adet düzeninin bozulmasıdır. Bu dönemde sikluslar kısalabilir, adet kanama miktarları azalabilir, hatta bazı aylar ay atlayarak adetler olabilir. Bu yaşanan süreç perimenopoz olarak adlandırılır ve kişiden kişiye süreleri değişebilir. Bu düzensiz adetler olurken adetin 3.günü yapılan hormon testleri ile menopoza yakın olup olmadığınız saptanabilmektedir.
Vajinal Akıntılar

Vajinal Akıntılar

Fizyolojik akıntı ; hormonların etkisi ile rahim ağzı ve vajendeki bezlerin salgı yapması sonucu oluşur.Bu akıntı yumurtlama gününe yaklaştıkça artar ve yumurtlamanın habercisidir.Yumurta akı kıvamında ,şeffaf ve sümüksüdür. Gebelikte de hormonların yoğun çalışmasına bağlı -fizyolojik akıntıda bir artış görülür. Vajende, vajen PhH derecesini asitte tutarak enfeksiyonlardan koruyan "laktobasil" (süt basili) adı verilen yararlı basiller mevcuttur. Bunların sayıca azalması durumunda (özellikle antibiyotik kullanımı sonrası) vajinal enfeksiyonlar sık görülür.
Çocuğu Olmayan Çiftlere Yaklaşım

Çocuğu Olmayan Çiftlere Yaklaşım

Kısırlık araştırmaları klasik olarak erkekte spermiogram ( erkek dölleme hücrelerinin sayı ve kalitesinin araştırılması) ile başlar. Kadınlarda yapılan tetkikler jinekolojik muayene ve ultrasonografiyi takiben adetinin 3. günü (FSH, LH, PROLAKTİN, TSH ve E2 vb) bazı hormon değerlerinin ölçülmesidir. Bazal hormon profili denilen bu ölçümle kadının yumurtalıklarının kapasitesi hakkında bir bilgi edinilir. Ölçülen hormon yakınmalara göre farklı ve fazla sayıda olabilir (testosteron, T3, T4, kortizol, DHEA-S vb). Sonra rahmin içinin şeklini ve tüplerin açıklığını görmek için (histerosalpingografi,HSG) rahim ve tüp filmi çekilir.
Cilt Altı Kapsülleri ve İğneler

Cilt Altı Kapsülleri ve İğneler

KAPSULLER :Hekim tarafından kolun üst bölümünün iç kısmına, cilt altına yerleştirilir. Küçük hormon içeren çubuklardır. 3 yıl süresi vardır. Yine hekim tarafından çıkarılır, istenirse aynı seansda yenisi takılır
Gebelik Planlanması Durumunda Yapılacaklar

Gebelik Planlanması Durumunda Yapılacaklar

Gebelik planlayan bir anne adayı doktora başvurduğunda bazı tahliller yapılarak annenin ve bebeğin sağlığı bakımından riskli olabilecek sorunlar önceden çözümlenmeye çalışılır.Mesela annede kansızlık varsa onun tedavisi yapılarak önlem alınır.Kızamıkçık,toxoplasma gibi hastalıklar geçirip geçirilmediğine bakılır.Eğer anne adayı kızamıkçık geçirmediyse gebelikte geçirmesi için çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü gebelikte kızamıkçık geçirmek bebekte çok ciddi sorunlara yol açabilir.
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı

Anne ve baba adayının kan grupları arasındaki uygunsuzluğa denir. Kan grubu tayininde iki faktör belirleyicidir. Birincisi gruplar ki A, B, AB, O olmak üzere 4 tanedir. İkincisi Rh antijenidir. Kan uyuşmazlığı denildiğinde ilk düşünülen ve kastedilen Rh uyuşmazlığıdır. Rh antijeni kandaki kırmızı hücreler ( eritrositler ) üzerinde bulunur ve protein yapısındadır. Bunlar bağışıklık sistemini uyararak cevap oluşumuna sebep olurlar. Hücrelerinde Rh antijeni taşıyanlara Rh ( + ), taşımayanlara Rh ( – ) denilmektedir.
Menopozda Ateş Basmaları ve Terleme Nöbetleri

Menopozda Ateş Basmaları ve Terleme Nöbetleri

Ateş basmaları perimenopoz döneminden itibaren en sık görülen belirtilerdir. Boyunda, yüz bölgesinde sıcaklık hissi ve bunlara eşlik eden terleme ve çarpıntı nöbetleri yaşanır. Günde birkaç kez ya da haftada birkaç kez bu nöbetler yaşanabilir. Sıcak basmalarının nedeni östrojen hormonun azalmasıyla hipofiz bezinin verdiği bir tepkidir, ayrıca ani LH salgılanması vücutta ısı artışına neden olur.
Genital Enfeksiyonlar

Genital Enfeksiyonlar

Vajinal enfeksiyonlar, patojen ajanların vajinaya girmesi ile ortaya çıkar Vakaların büyük kısmında seksüel geçişli enfeksiyonlar mevcuttur Diyabette ( şeker hastalığı ),gebelikte, kötü beslenme, yoğun ve uzun süreli stres durumlarında ve yetersiz hijyen koşullarında daha yaygındır. % 90 ‘ında neden, bakteriyel vajinozis ( nonspesifik ya da gardnella ), candida ( mantar ) ve trikomonanstır
Gebelikte Fizyolojik Değişiklikler

Gebelikte Fizyolojik Değişiklikler

Gebelikte artan oksijen ihtiyacı ve azalan bazı akciğer kapasiteleri nedeniyle astım, zatüre gibi solunum sistemi hastalığı olanlarda gebelik toleransları daha az olmakta ve klinik kötüleşebilmektedir
Spiral ve hormonlu spiral (RİA & RİS)

Spiral ve hormonlu spiral (RİA & RİS)

Halk arasında spiral denir. Plastikten yapılmıştır. Bazılarının çevresinde bakır, altın, gümüş metaller sarılıdır. Son yıllarda çevresine progesteron hormonu sarılan spiraller de kullanılmaktadır. Koruma süresi cinsine göre 5 ila 10 yıl arasında değişmektedir. Türkiye de henüz üretimi yoktur, hepsi yurt dışından ithal edilmektedir.
Gebelik için En Uygun Yaş

Gebelik için En Uygun Yaş

Hamile kalmak için en uygun yaş 22-32 yaşlar arasıdır. Her doğum arasında da en az 2 yıl ara vermek yeni oluşacak gebelik için ve annenin sağlığı için önemli bir faktördür.Aslında 35 yaş ve üzerinde riskli gebeliklerle karşılaşma ihtimali artmaktadır,ancak anne kendine dikkat ederse sıkı kontrollü bir gebelik geçirirse genellikle bir problem olmaz .Gebenin yaşı 38 ve üzerinde olduğu zaman risklerde belirgin bir artış olduğu görülmektedir.Yine yaş grubu 18 yaş ve altında olduğu zaman erken doğum,düşük kilolu bebek doğurma ve ölü doğum riski çok artmıştır.
Menopozda Uykusuzluk Ve Psikolojik Sorunlar

Menopozda Uykusuzluk Ve Psikolojik Sorunlar

Sinirlilik, yorgunluk, aşırı hassasiyet, depresyon, kendini hasta gibi hissetme ve uykusuzluk gibi şikayetler bu dönemde sıklıkla görülmektedir. Aslında bu bulgular östrojen hormonunun eksilmesine bağlıdır. Östrojen hormonu eksildikçe vücuttaki endorfin denilen kimyasallar da azalır ve kişi negatif duygular içine girer. Bu dönemdeki bayanlar ayrıca üreme yeteneğini kaybettikleri için ve yaşlanma korkusu nedeniyle psikolojik sorunlar yaşamaktadırlar.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Halk arasında bel soğukluğu olarak bilinir. Etkeni bir gram negatif diplokok olan neisseria gonorrhea dir. Klasik seksüel geçiş gösteren hastalıklardan olan gonore, bugün klamidyal enfeksiyonlardan sonra en sık görülen bakteriyel enfeksiyondur.Kural olarak cinsel ilişki ile geçer. Jinekolojik hastalarda % 0,1 -% 0,5 oranında görülür. Bir defa karşılaşma sonrası kadınlarda % 50 enfeksiyon riski vardır. % 10 -20 si üst genital organlara ilerler. Üst genital organlara ilerlemesi en çok adet sırasında veya sonrasında olur.Adette, kanama olduğu ve kanallar açık olduğu için yayılım fazladır.
Doğum Başlıyor

Doğum Başlıyor

Belki ilk belki de ikinci ya da üçüncü kez anne oluyorsunuz; ama her doğumda ilk kez gibi heyecanlanıyorsunuz. Aylar süren beklemenin sonucunda artık bebeğinizi kucağınıza alacağınız vakit yaklaştı. Peki, yalancı doğum ağrıları ile gerçek doğum sancılarını nasıl ayıracaksınız?
Diyafram

Diyafram

İlişkiden hemen önce vajene yerleştirilen ve hemen ilişki bitiminde çıkarılması gereken kauçuk veya silikondan yapılmış esnek bir araçtır. Türkiye de kullanımı satımı yaygın değildir.
Gebelik Oluşumu ve Adet Siklusu

Gebelik Oluşumu ve Adet Siklusu

Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.Mesela adetin 5. günü demek adetin bittiği günden sonraki 5.gün değildir,anlatılmak istenen ilk başladığı günden itibaren sayılan 5. günüdür.
Menopozda Vaginal Kuruluk Ve Ağrılı Cinsel İlişki

Menopozda Vaginal Kuruluk Ve Ağrılı Cinsel İlişki

Östrojen azalması vagina bölgesinde atrofiye ve kuruluğa neden olur. Bu değişimden dolayı vagina ve idrar yolu esnekliğini kaybeder. Östrojen azalması vajinayı döşeyen epitellerin azaltır ve bu durumda da vagina kayganlığını kaybeder.Bu şekilde ilişki sırasında çok ciddi ağrılar hatta bazen kanamalar oluşur.Bu problemleri aşmak için cinsel aktiviteyi devam ettirmek gereklidir.
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS)

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS)

Bir çok kadın (% 40 ) adet öncesi dönemde psikolojik ve davranışsal olarak PMS olarak adlandırılan tabloyu yaşamaktadır ve bu şikayetle jinekoloğa başvurmaktadır. Şikayetler adete 3- 4 gün kala şiddetlenir. Her ırk, sosyoekonomik düzey, ve meslek grubundaki hanımı etkilemekte ve yaşla beraber artış göstermektedir. Daha çok 30- 40 yaşlarında görülür. Premenstruel sendrom (PMS) , adet öncesi dönemlerde tekrarlayıcı tarzda oluşan, adetle birlikte düzelme gösteren ve sonrasında sakin ve şikayetsiz bir dönemin bulunduğu şikayetler topluluğudur.
Gebelikte Şiddetli Bulantı Kusma(Hiperemezis Gravidarum)

Gebelikte Şiddetli Bulantı Kusma(Hiperemezis Gravidarum)

Gebelerin % 50 sinde bulantı-kusma yakınmalarına rastlanmakta ancak %1-2 sinde bu yakınmalar çok şiddetli hale gelmekte ve kilo kaybına neden olmaktadır. Tedavi gerektiren bu şiddetli bulantı ve kusma durumu Hiperemezis Gravidarum olarak adlandırılır. Hiperemezis Gravidarum bebeğe zarar vermez, bebekte gelişme geriliği yada düşük doğum ağırlıklı olmasına neden olmaz.
Doğum Kontrol Hapları

Doğum Kontrol Hapları

Yeni nesil doğum kontrol hapları, vücuttaki östrojen ve progesteron hormonları ile benzer yapıda ve düşük düzeyde hormon içerir.Doğru kullanıldığında gebelikten koruma oranı % 100 e yakındır.Genç yaşta hap kullanılması hiçbir sorun yaratmayacağı gibi, adetlerin düzenli ve ağrısız olmasını da sağlayabilir.
Menopozda İdrar Yolu Problemleri

Menopozda İdrar Yolu Problemleri

Östrojen azalması vagina ile komşu olan idrar yolu ve idrar kesesinin fonksiyonlarını da etkiler. Vaginal bölgedeki destek dokular zayıfladığı için idrar kaçırma ve mesanede sarkma (sistosel) olmaktadır.İdrar kaçırmanın en önemli nedeni mesanenin zamansız kasılmasına bağlı olan aşırı aktivitedir.Bu hastalarda sıklıkla yaşanan tuvalete giderken yolda idrarlarını kaçırmalarıdır.Bu sorunun menopozdaki kadınlarda görülme oranı % 20-30 dur.Lokal yada ağızdan alınan östrojen preparatları şikayetleri azaltır.
Kasık Ağrısı (Pelvik Ağrı)

Kasık Ağrısı (Pelvik Ağrı)

Jinekolojide hastaların, en sık doktora gitme şikayetlerinden biri de kasık ağrısıdır.( pelvik ağrı ) Ağrı bir hastalık değil bir belirtidir. Hem kötü hem de iyi olarak değerlendirilir. Doku ve organlardaki mevcut hastalığın erken belirtisi olarak düşünülürse, erken teşhis ve tedavi açısından faydalı, ancak ağrılar sürekli olduğu zaman bu niteliğini kaybederek acı veren bir durum haline gelir. Pelvik ağrıları 3 ana grupta toplamak mümkündür:
Gebelik ve Toxoplasma

Gebelik ve Toxoplasma

Toxoplasma bir parazit olan Toxoplasma gondii denilen mikroorganizmaların enfekte çiğ et salam,sosis tüketilmesi ve bu paraziti taşıyan kedi dışkılarının temasıyla vücuda alınır.Erişkin bir insan toxoplasma enfeksiyonu geçirse bile bir şikayete neden olmaz ancak gebelik olan bir kişi toxoplasma geçirdiğinde plasenta yoluyla bebeğe geçerek ona zarar verir. Özellikle gebeliğin erken döneminde toxoplasma enfeksiyonu geçirilirse fetusta körlük,sağırlık ve zeka geriliğine yol açabilir.Bazen de düşük ve erken doğumlara yol açabilmektedir.
Kadına Tüp Bağlanması

Kadına Tüp Bağlanması

Tüp ligasyonu kadında doğurganlığın cerrahi yöntemle kalıcı olarak sonlandırılmasıdır. Yaş ya da sağlık sorunları nedeni ile gebe kalması tehlikeli olan kadınlara uygulanır. Geri dönüşü çok zor olan ve çok dikkatli karar verilmesi gereken bir yöntemdir. Tüpler bağlandıktan sonra tekrar çocuk sahibi olmak istendiğinde yeni bir operasyon gerekir (mikrocerrahi fakat bu operasyonun maliyeti yüksek olduğu gibi başarı şansı azdır . IVF ( tüp bebek) bu durumda en iyi seçenektir.
Menopozda Kalp Ve Tansiyon Problemleri

Menopozda Kalp Ve Tansiyon Problemleri

Menopozdan önce kadınları östrojen hormonu kalp-damar hastalıklarından korumaktadır. Ancak kadınlar menopoza girdikten sonraki dönemde vücutlarında östrojen olmadığı için neredeyse erkeklerde görülen kadar kalp-damar hastalıkları riski artmıştır. Menopozdan önceki dönemde östrojen hormonu HDL denilen iyi huylu kolesterolü arttırarak, LDL denilen kötü huylu kolesterolü azaltarak kadınları kalp krizinden korur.
Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kistleri içi sıvı dolu yapılardır. Boyutları birkaç santimetreden 30-40 santimetreye kadar olabilen çok değişken büyüklüktedirler.İçi sıvı dolu keselerdir.Hemen hemen her yaş grubunda görülür. Bunların çoğu hiçbir şikayet yapmadan oluşur ve kendiliğinden kaybolur. Tesadüfen muayene sırasında görülürler. Hemen hemen her kadının hayatının bir döneminde yumurtalık kisti oluşur.Aslında iyi huylu olmalarına rağmen ,kötü huylu olduğu kanısı var olduğu için kadınların korkulu rüyası haline gelmiştir.
Gebelikte Hipertansiyon Nedir?

Gebelikte Hipertansiyon Nedir?

Gebelikte tansiyonun 140/90’dan yüksek olması Hipertansiyon olarak kabul edilir ve mutlaka tedavi edilmelidir. Hipertansiyon sırasında böbrekteki hasar nedeniyle idrarda protein (albumin) kaybı başlar ve bunun neticesinde de ödem ( vücutta su tutulması) oluşur.Bu durum gebelik zehirlenmesi denilen Preeklampsi gelişmesine neden olabilir.
Sperm Yok Ediciler

Sperm Yok Ediciler

▪ Fitil, krem ve jel şekilleri vardır.
▪ Koruyuculuğu % 35- 40 civarındadır.
▪ Cinsel ilişkiden 10 dakika önce vajen içine yerleştirilir.
▪ Etkinliği 1 saat sonra azalır
▪ Vajende ve penisde yanma, kaşıntı gibi hislere sebep olabilir
Menopoz Ve Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Menopoz Ve Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Osteoporoz kemiklerin zayıflaması, incelmesi ve kırılabilmesi ile kendini gösteren bir durumdur. Menopozda östrojenin azalmasıyla birlikte kemiklerden kalsiyum kaybı artar. Bu şekilde kemik yıkımı artar yapımı azalır, kemikler zayıflar ve çok küçük darbelerle kırılabilirler. Özellikle 70 yaş civarında kalça kemiği kırıkları artar ve bazen öldürücü olabilir. Yine kemik erimesine bağlı 60 yaş civarında sırt ağrıları ve omurgada eğrilmeler olabilmektedir.
Rahmin İyi Huylu Hastalıkları (myom)

Rahmin İyi Huylu Hastalıkları (myom)

Fibroid ya da leimyoma adı da verilen myomlar rahimin kas ve bağ dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümürlerdir. Uterus (rahim ) 3 duvardan oluşur. En içte olanına "endometrium" denir ve adet döngüsü boyunca değişimler gösterir, eğer gebelik olmazsa dökülerek adet kanaması ile birlikte atılır. Ortada ki kas tabakasına myometrium denir. Düz kaslardan oluşmuştur. Adet ve doğum sırasında kasılarak çalışır.Uterusu dışarıdan çeviren zara ise "seroza" denir.
Gebelik ve HPV, Kondilom, Genital Siğil

Gebelik ve HPV, Kondilom, Genital Siğil

HPV genital bölgede ve mukozalarda enfeksiyon yapan kondilom adı verilen et beni, siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virustür.Doğurganlık çağındaki bayanlarda çok sık görülür ve genellikle cinsel yolla bulaşır.HPV virüsü vücuda girdikten sonra hücre içine yerleşir.Tam tedavisi olmayan sinsi bir hastalıktır.Cinsel yolla bulaştığı için HPV enfeksiyonu görülen kişilerin partnerleri de mutlaka muayene olmalı ve tedavi edilmelidir.HPV enfeksiyonu tedavi edilmezse uzun süre vücutta kalabilir, büyüme ve yayılma yapabilir.Özellikle vücudun nemli ve sıcak bölgelerini tercih eder ve bu bölgelerde daha kolay yayılır.
Prezervatif (Kondom)

Prezervatif (Kondom)

Cinsel ilişki sırasında sertleşmiş penise geçirilen genellikle kauçuktan yapılmış ince bir kılıftır. Ayrıca cinsel yolla gecen hastalıklardan da koruma özelliği vardır.
Menopozda Kas Ağrıları Ve Kilo Artışı

Menopozda Kas Ağrıları Ve Kilo Artışı

Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Yine menopoz döneminde östrojenin kolesterol üzerindeki dengeleyici etkisi ortadan kalktığı için daha kolay kilo alınır ve kilo vermek oldukça güçtür.
Bartholin Kisti ve Absesi

Bartholin Kisti ve Absesi

Bartholin bezleri vajina girişinin her iki yanında sağlı sollu yer alan salgı bezleridir. Yaptıkları salgının işlevi cinsel ilişki sırasında kayganlığın sağlanmasıdır.Bezin içinde üretilen kaygan ve şeffaf sıvı cinsel uyarılmayla birlikte kanaldan geçerek vajina girişine boşalır. Vajina girişi iltihapları, akıntılar, veya bizzat bartholin bezinin iltihaplanması ( bartholinitis ) sonucu bezin kanalı tıkanabilir. Bu durumda bezin salgısı dışarıya akmaz ve bez içinde birikmeye başlar vebartholin kisti oluşur.
Dış Gebelik (Ektopik Gebelik)

Dış Gebelik (Ektopik Gebelik)

Dış gebelik tanım olarak döllenen yumurtanın rahmin dışında bir bölüme yerleşmesidir. Spermler vaginadan tüpler vasıtasıyla yol alarak yumurta hücresiyle karşılaşır ve döllenme gerçekleşir. Oluşan zigot rahim kanalında geriye doğru yuvarlanarak rahim içine döner ve rahim içine tutunur. Eğer bu rahim kanalındaki dönüş gerçekleşmezse zigot tüplere tutunup orada büyümeye başlar.
Erkekte Tüp Bağlanması

Erkekte Tüp Bağlanması

Erkekte dölleme yeteneğinin cerrahi yöntemle kalıcı olarak sonlandırılmasıdır. Skrotumun üstünde bulunan meni kanallarının bağlanmasıdır.
Ergenlik Çağı Kanaması

Ergenlik Çağı Kanaması

Hormonlar tam düzenli çalışmadığı için adet gecikmeleri ve gecikme sonrasında yoğun adet kanamaları olabilmektedir. Adet düzensizlikleri bu dönemde 6 ay adet olmama ya da sık adet görme de şeklinde olabilmektedir. Çok seyrek ya da çok sık adet görülmesi durumunda tedaviye başlanabilmektedir (2 yıl boyunca düzelmezse).
Doğum Hakkında Genel Bilgiler

Doğum Hakkında Genel Bilgiler

Gebeliğin 20. Haftasından sonra olan bebeğin rahim dışına çıkmasına doğum denir. Normal doğum gebeliğin 37.haftasından sonra gerçekleşen doğum sürecidir.
Normal bir doğum eyleminin geçekleşebilmesi rahim kasılmaları düzenli olmalı ve rahim ağzını açabilmelidir. Kasılmalarla birlikte bebek aşağı doğru itilir ve ilerler. Bebeğin başı doğum kanalı ile uyumlu bir şekilde duruyorsa kasılmalarla birlikte ilerlemeye devam eder
Geleneksel Yöntemler

Geleneksel Yöntemler

TAKVİM HESABI:
Çok düzenli adet gören, bilinçli kadınlarda bile gebe kalma riski çok fazladır.
Önerilmez.
GERİ ÇEKME:
Oldukça başarısız bir yöntemdir. İstenmeyen gebeliklerin çoğunda bu metod kullanılmıştır. Erkekte boşalmadan önce penisden bir sıvı gelir ve o sıvının içinde de spermler bulunur.
Doğum Başlamasının Belirtileri

Doğum Başlamasının Belirtileri

Doğum başlaması üç şekilde gerçekleşir. Doğum sancıları başlayabilir, Nişan gelebilir ya da Suların gelmesi şeklinde doğum başlar. Her gebede doğum başlangıç belirtileri farklı şekillerde görülebilir.
Acil Korunma Yöntemleri

Acil Korunma Yöntemleri

*Ağızdan alınan ‘’ ertesi gün hapları ‘’ veya RİA uygulamasıdır.
Korunmasız ilişkiden sonra 72 saat içinde yapılmalı, ne kadar erken yapılırsa başarı oranı o kadar yüksektir
En sık haplar tercih edilmektedir
Gebeliği %100 engellemez, gebe kalındığı takdirde dış gebelik olma olasılığı yüksektir
Gebeliğin rahim içine yerleşmesine engel olarak etki eder
Prenses Doğum

Prenses Doğum

Epidural anestezi ile doğum (ağrısız doğum) hem normal doğumda hem sezaryende duyulabilecek bütün ağrıları ortadan kaldırarak rahat bir şekilde doğumun gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Epidural anestezide omurilik etrafını saran epidural alana lokal anestezik ve analjezik verilerek vücudun alt kısmından gelen ağrı sinyallerinin iletimi durdurulur ve böylece ağrı iletisi bloke edilmiş olur.
Epidural Anestezi ile Doğumun Avantajları

Epidural Anestezi ile Doğumun Avantajları

Epidural anestezi , doğum ağrılarına engel olduğu için hastanın konforlu bir doğum yapmasını sağlar. (Prenses Doğum). Normal doğumda epidural kateterden verilen ilaçlar aynı zamanda rahimi de gevşettiği için doğumun daha kısa sürede gerçekleşmesini sağlar. Sezaryen sırasında hasta uyanık olduğu için bebeğini doğduğu anda görebilmekte ve daha çabuk iletişim kurmaktadır. Sezaryan sonrası hasta çok az ağrı duymakta, bulantı, kusma ve sersemlik gibi genel anestezide görülen şikayetleri yaşamamaktadır.
Normal Doğum

Normal Doğum

Normal Doğum demek doğumun gebeliğin 38-42 haftaları arasında gerçekleşmesi, tek bebek olması, bebeğin baş ile gelmesi,rahim kasılmalarıyla bebeğin vaginal yoldan sağlıklı bir şekilde doğmasıdır.Bebek doğduktan sonra en geç yarım saat içerisinde plasenta ve zarları da tam olarak çıkmalıdır.Normal bir doğum en geç 24 saat içinde gerçekleşmelidir.Yine normal bir doğumda yaklaşık olarak 250-300 ml kan kaybı olabilir.
Normal Doğumun Evreleri

Normal Doğumun Evreleri

1.Evre : Rahim ağzının açılmaya neden olan kasılmaların başlaması ile rahim ağzının tam açılmasına kadar olan süreçtir.
2.Evre : Rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğmasına kadar olan süreçtir.
3.Evre : Bebeğin çıkmasından sonra plasenta ve eklerinin çıkmasına kadar olan süreçtir.
Sezeryan ile Doğum

Sezeryan ile Doğum

Sezeryan kararı verilen bir hastanın ameliyatı için hastaneden ameliyat randevusu alınır.
Hasta 1gece önce saat 24:00dan sonra bir şey yememelidir.
Hastanın ameliyat saatinden önceki 6 saat boyunca aç ve susuz kalması gereklidir.
Hasta ameliyat için hastaneye gelirken takılarını çıkarmalıdır. Tırnaklarında oje varsa silmelidir.
Normal Doğum mu, Sezaryen mi?

Normal Doğum mu, Sezaryen mi?

Çiftlerin gebelik boyunca doğum şekli konusu en çok düşündükleri konudur. Gebelerin doğum şekline karar verme konusunda onları en çok etkileyen yakın arkadaşları ve ailelerinin görüşleridir.
Normal doğum yapmanın ya da Sezaryenla doğum yapmanın kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Önemli olan gebe bayan ve bebeği için hangi doğum şeklinin uygun olup olmadığına karar vermektir.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.