#HAYATEVESIGAR

Kadınların hayatları boyunca en büyük sorunlarından biridir kilo.. Bi de hamile kaldı mı? Eyvah!!! Hamile ya 2 kişilik yemeli, bol tatlı tüketmeli sonrada aldığı kiloları doğumdan sonra veremeyerek lohusa depresyonuna girmeli.. Evet yanlış okumadınız doğumdan sonra annenin lohusa depresyonuna girmesinin en büyük sebeplerinden biridir "Kilo"
Bizdeki inanış, hamile kadının çok yemesi gerekiyor inanışı.. Ya çocuk zaten ilk aylarda en fazla 300-500 gr ben 2 porsiyon iskender yesem de çocuğun kilosu değişmeyecek, neyin inadı bu…
 
 
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğinin düzenlendiği Koçak Farma’nın sponsor olduğu ve Prof.Dr.Cansun Demir’in öncülüğünde "Gebelikte Doğru Beslenme" toplantısına katıldım.
Uzman bir kadro eşliğinde aslında bir Hamilenin/Gebenin nasıl beslenmesi gerektiğini, nelere ihtiyacı olduğunu örnek tablolarla açıklamış ve bizler için mini bir broşür haline getirmişler.
 

Hamilelikte ne kadar sağlıklı beslenilse bile ek olarak bir anne adayının dışarıdan Demir+Vitamin ve Omega3 ihtiyacı var. Hamilelikle birlikte annenin ihtiyaçları artıyor ve ne yazık ki bunları günlük yediklerinden alamıyor. Alır demeyin, artık hormonlu ürünlerin, tohumları ile oynanmış sebze-meyve ve buğdayın olduğu bir dünyadayız. 1950 yıllarında Patatesin içerisinde yüksek oranda A vitamini bulunurken, günümüzde yok denecek kadar az! Bu örnek tüm yiyecekler üzerinden çoğaltılabilir. İşte bu yüzden siz haftada 2-3 defa balık tüketseniz, meyve yeseniz yada kan ihtiyacı için et bile yeseniz asıl almanız gereken vitaminleri alamıyorsunuz.

Hamile / Gebe’nin Günlük Kalori İhtiyacı
İdeal vücut ağırlığına sahip kadınlar için
  1. İlk 3 ay için günlük kalori ihtiyacına ek olarak 70-150 kalori3-6 ay arası ek olarak 260 – 350 kalori
  2. 6-9 ay arası ek olarak 450 – 500 kalori 
  3. Bebeğin anne karnında büyüyüp gelişmesi proteinli besinlerle sağlanır.
  4. Hayvansal kaynaklı besinlerin protein kalitesi daha yüksektir.
  5. Salam-sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünleri ASLA tüketilmemelidir.

Neden Balık Yağı Tüketilmeli 

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki gebelik sürecinde kullanılan balık yağı ( sağlık bakanlığı onaylı )
  1. Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskinin azalttığı
  2. Bebeğin anne karnındaki beyin gelişimi ve sonraki sinir sistemi gelişimini olumlu yönde etkilediği
  3. Çocukların zeka gelişimi açısından olumlu olduğuBebekteki alerjik hastalıklar ve astım gelişimini azaltabileceği
  4. Depresyona karşı koruma sağladığı ve bebeğin duygu durumunu iyileştirdiği saptanmıştır. Hala balık yağı kullanmayı düşünmüyor musunuz ?

Hamilelikte / Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

C vitamini yetersizliği erken doğum ve enfeksiyon gelişimine neden olabilir. Yeterli miktarda C vitamini alabilmeniz günde 6 porsiyon sebze ve meyve tüketimi ile mümkün olabilir.
  1. Gebelik şekeri olan anne adaylarının mutlaka bir diyetisyen eşliğinde, diyet yapmalı ve  gebeliğinin son ayına kadar buna çok ama çok özen göstermelidir.
  2. Aşırı kafein alımı düşüklere ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna yol açabilir, kafein tüketimi sınırlandırılmalı
  3. Gebelerin günde 2 fincandan fazla çay veya kahve, 2 bardaktan fazla bitkisel çay içmeleri önerilmez. Besinler ile birlikte alınan fazla kafein demir emilimini azaltabilir ve bebeğinizde bazı istenmeyen durumlara neden olabilir. Çay – kahve yemeklerden 1 saat sonra tüketilmeli.
  4. Alkol-Sigara ve asitli içecekler ASLA tüketilmemeli
 
Bu uyarılar ve tüm bilgiler Gebelikte Beslenme Kılavuzunu Hazırlayan Uzman Kadro ;
  1. Prof.Dr. Cansun Demir 
  2. Prof.Dr. Serdar Ural
  3. Uzm.Diyetisyen Birgül Dağ
  4. Prof. Dr. Ebru Tarım
  5. Doç.Dr. Eray Çalışkan 
  6. Dr.Cihan Çetin
  7. Dr.Hakan Kalaycı
Tarafından Koçak Farma’nın katkıları ile hazırlanmıştır. Tüm Kılavuza ve detaylı bilgilere Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğinin sitesinden ulaşabilirsiniz. Lütfen çevrenizde yakınınızda hamile-anne adayı kim varsa bilgilendirelim paylaşalım.
Sağlık bir gelecek için….
 
Not: Tüm bilgiler Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğinin “Gebelikte Doğru Beslenme” toplantısından ve Uzman kadronun hazırladığı kılavuzdan alınmıştır.

Makale ile ilgili resmi buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.