#HAYATEVESIGAR

Yumurtlama bozuklukları

 
Vakaların çoğunda adet görememe veya seyrek adet görme vardır
 
  1. Yumurtalıkları uyaran hormonların eksikliği söz konusudur.Tedaviye oldukça iyi yanıt veririler.
  2. Polikistik over sendromu (PCOS) olguları adet görememe veya seyrek adet görme ile beraber androjen hormonu fazlalığı (tüylenme, yağlı cilt, sivilce ) ve insulin direnci (fazla kilo ) gözlenir.Hap başarısız olduğu takdirde iğne, ona da yanıt olmazsa tüp bebek uygulanır.
  3. 40 yaşın altında menopoza girme erken menopoz veya POF (premature oavrian failure ) olarak adlandırılır. Tek seçenek ülkemizde yasal olmayan yumurta bağışıdır. Ancak erken menopoz olgularının %10 da ilk 5 yıl içinde yumurtalık fonksiyonlarının geri gelmesi sonucu nadiren de olsa gebelik oluşabilir.
  4. Prolaktın fazlalığı: Prolaktin adlı süt salgılayıcı hormonun fazlalığına bağlı yumurtlamanın bozulmasıdır.Tedavi ile prolaktin seviyesi düştüğünde hasta rahatlıkla gebe kalabilir.Buna rağmen standart tedaviye yanıt vermeyen hastalara tüp bebek önerilir.
 

Tüp (kanal) tıkanıklığı veya hasarı

 
Tüplerin tamamen veya kısmen tıkalı olmasıdır. Sperm ve yumurtanın tüp içinde bir araya gelerek döllenme olmasına engel olur. Karın içi ameliyatları, geçirilen enfeksiyonlar,uzun süre spiral kullanımı, endometriozis buna sebep olur.
 

Endometriozis ve endometrioma

  1. Endometirozis normalde rahim içinde olan dokunun (endometrium ) rahim dışında olmasına denir.Yumurtalıklardaki endometriozise endometrioma veya çikolata kisti denir. 
  2. Adet ağrısı, ilişki sırasında ağrı en sık bulgusudur. Dört evresi bulunur. Hastanın bulunduğu evreye göre tedavisi planlanır.
 

Anatomik nedenler

 
Doğuştan olan veya sonradan oluşan, kadın genital sisteminin normal anatomisini bozan hadiseler de kısırlığa yol açabilir.Rahim filmi (HSG ) detaylı ultrasonografi, histereskopi ve laparoskopi ile tanı konur.Ayrıca ascherman sendromu (yani geçirilmiş kürtaj, rahim ameliyatı veya genital tüberkuloza bağlı rahim içi yapışıklıkları) gebe kalmaya engeldir. İnfertilite tedavisine başlanmadan önce rahim içi dokusunun düzgün olduğu görülmelidir.

Makale ile ilgili resmi buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.