#HAYATEVESIGAR

 
-Hamile kalmak için en uygun yaş 22-32 yaşlar arasıdır. Her doğum arasında da en az 2 yıl ara vermek yeni oluşacak gebelik için ve annenin sağlığı için önemli bir faktördür.Aslında 35 yaş ve üzerinde riskli gebeliklerle karşılaşma ihtimali artmaktadır,ancak anne kendine dikkat ederse sıkı kontrollü bir gebelik geçirirse genellikle bir problem olmaz .Gebenin yaşı 38 ve üzerinde olduğu zaman risklerde belirgin bir artış olduğu görülmektedir.Yine yaş grubu 18 yaş ve altında olduğu zaman erken doğum,düşük kilolu bebek doğurma ve ölü doğum riski çok artmıştır.
 
-Kadınlarda doğurganlık kapasitesi yaş ilerledikçe azalmaktadır. Gebelik arzulayan ve düzenli ilişkiye giren kadınlarda 1 ay içerisinde gebe kalma oranları; 20 yaşında bir kadında %20, 30 yaşında % 15, 35 yaşında % 10 civarındadır.40 yaşında ise % 5 civarında gebelik elde edilebilmektedir.
 
-Diğer bir konu kadınlarda menopoz yaşı genetik olarak etkilenmektedir. Eğer bir bayanın annesi erken yaşta menopoza girdiyse kendisi için de aynı yaşlar söz konusu olabilir. Bu yüzden erken menopoz riski olabilecek bayanların gebelik yaşlarını çok geciktirmemeleri gerekmektedir.
 
-Gebelikte hangi yaşta olursa olsun risk vardır. Ancak yaşın ilerlemesi ile birlikte görülebilecek riskler artmaktadır. Bu risklerden en önemlisi yaşla beraber Down sendromlu çocuk doğurma riskinin artmasıdır. 20 yaşında bir annede Down sendromlu bebek doğurma riski 10000 de 1 iken, anne 35 yaşında iken 1000 e 3 civarında, anne 40 yaşında ise 100 de 1 kadar yüksek bir oranda görülmektedir.
 
-Down sendromu ve diğer kromozomal anomalili bebek doğurmanın yaşla beraber artmasının nedeni anne yaşı ilerledikçe yumurtasının yaşlanması ve zaman ilerledikçe daha fazla kimyasallara maruz kalmasından dolayı olduğu düşünülmektedir.
 
-Down sendromlu bebeğin anne karnında kesin tanısı konduğu zaman tedavisi mümkün olmadığı için 24 haftaya kadar gebelik sonlandırılmalıdır.
 
-İleri yaşta gebe kalan anneleri bekleyen diğer sorunlar sistemik hastalıkların daha fazla görülmesidir. Bunlar ;yüksek tansiyon,şeker hastalığı,kalp-damar sistem problemleri olarak sayılabilir.
 
-Ülkemizde maalesef kırsal kesimde çok küçük yaşlarda anne olan genç kızlar vardır.18 yaşın altında daha ergenliğini yeni tamamlamış yaşta gebe kalan anne adayları bilinçli bir gebelik geçirmedikleri için pek çok sorunlar yaşamaktadırlar.
 
-Bu yaşta hormonlar tam randımanlı çalışmadığı için oluşan gebelik sağlıksız olabilmekte; anne karnında bebek ölümü,düşük kilolu bebek doğurma ve erken doğum daha sık görülmektedir.
 
-Sonuç olarak gebelik için ideal anne yaşı hormonların iyi çalıştığı dönemler olan 20 yaşından sonraki ve 33 yaşından önceki dönemleri tercih etmek gerekmektedir.

Makale ile ilgili resmi buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.