Op. Dr. Belgin KOÇAK

Gebelik Takibi 11. Hafta

11. hafta ile birlikte hamileliğin yüzde 25’lik dilimi de tamamlanmış olur. Bu dönemle birlikte düşük yapma tehlikesi de azalmaya başlar. Bu dönemde düşük yapma olasılığı sadece yüzde 1 oranındadır. Çünkü doğal seleksiyon dediğimiz düşük olma riski sağlıksız gebelikler de ilk 10 haftada meydana geldiğinden, 11. Haftaya gelen bir bebek için sağlıklı deme şansımız oldukça yüksek.
 
Bebeğinizin kilosu ve boyu
 
10. Hafta itibari ile artık embriyo döneminden çıkarak fetüs dönemine girmiş olan bebeğiniz, gelişimini hızla sürdürüyor. Daha bir hafta önce 5 gram ağırlığında olan bebeğiniz bu hafta neredeyse 8 grama kadar ulaştı. Bununla beraber bebeğinizin kafa ile popo arasındaki boyu da 4.4 ila 6 cm kadar oldu.
 
Bebeğinizde oluşan değişiklikler
 
Bebeğinizin büyümesi ilerledikte, vücudunun hareketliliği de artıyor. İlerleyen haftalarda siz de bu hareketliliği hissedebilir olacaksınız. Bebeğinizin kafası hala vücudundan biraz büyüktür. Bu durum, bu haftadan sonra yavaşlayarak, normal boyutuna kavuşacak. 11. Haftada organlar da gelişimini sürdürüyor. Gözün iris tabakası şekillenmeye ve karın dışında gelişen bağırsaklar karın içine doğru çekilmeye başlıyor. Bebeğinizin yine bu hafta genital organı biraz daha belirgin hale gelmekle birlikte henüz tam olarak kız mı erkek mi ayrımını yapacak kadar detaylı değildir. Elleri yumruk haline dönüşür, diş etlerinin altındaki minik dişlerinin yerleri oluşmaya başlar. Bazı kemikleri giderek daha çok güçlenmektedir.
 
Bunun yanı sıra saçlar ve tırnaklar gelişmeye başlamış durumdadır.
 
Bu dönemde bebeğinizle ilgili yaşanan en ilginç hadise ise bebeğinizin ruhsal dünyasıdır. Geçmiş dönemlerde ihmal edilen ve pek üzerinde durulmayan bu bulgu, günümüzde biz doktorların fazlasıyla üzerine düştüğü ve incelediği bir olgu haline gelmiştir. Öncelikle şunu belirtelim. Bebeğin 5 duyusu anne karnındayken oluşuyor, doğumda değil. Tat alma, dokunma, işitme, görme ve dokunma duyuları, rahim içerisinde oluşur. Bunlardan ilk gelişen duyular ise, tat alma ve dokunmadır. Daha bu haftadan başlayarak bebek rahim içerisine dokunarak, yaşadığı ortamı tanımaya çalışıyor.
 
Gebelikte 11. hafta itibari ile bebeğin organ ve dokularının gelişimindeki en kritik süreç bitmiştir çünkü ilk 10 hafta bebek gelişiminde en kritik ve en hassas dönemdir, ilaç ve toksin maddelere karşı bebeğin en hassas olduğu dönemdir. 11. haftadan doğuma kadar olan döneme fetal dönem denir. Fetal dönemin ilk haftası olan 11. Haftada bebek ve anne rahmi arasında kan dolaşımı başlar ve plasenta (bebeğin eşi) görev yapmaya başlar. Bebeğin bazı organları yine bu haftayla birlikte işlevselleşmiştir. Bunlar, kalp, damar sistemi, beyin, sinir sistemi, iskelet sistemidir. Bebeğiniz 11. haftadan artık hızlı büyüme ve olgunlaşma sürecine girer ve doğuma hazırlanır. Artık bebeğinizi ultrasonda daha net görme şansına ulaştınız.
 
Gebelikte 11. Haftada Anne adayında ki değişiklikler
 
Bebeğiniz fetüs dönemde olduğundan mide bulantılarınızda daha belirgin bir azalma yaşamanız muhtemel. Bu da anne de iştahın artmasını meydana getirebilir. 11. Haftada belinizde ve sırtınızda ağrılar hissedebilirsiniz. Uyku halinde bile ayak ve bacaklarda görülen kramplar sıklaşır. Hormon değerlerinin artması ve değişmesi sonucu baş ağrılarınız sıklaşabilir. Yine hormonal değişimlerden dolayı mide ekşimesi de yaşayabilirsiniz. Memelerde hassasiyet, kabızlık, sinirlilik, yorgunluk, mide ekşimesi, sabah bulantıları, duygu karmaşası yaşayabilirsiniz. Çok yakında her hafta 1 kilo almaya başlayacaksınız. Kilo aldıkça, bu alınan kiloları göğüslerinize ve kalçalarınıza aldığınızı fark edeceksiniz. Bu hafta da halsizlik hissiniz devam edecektir. Bu halsizlikler daha çok gebeliğin ortalarında atlatılan durumlardır. Rahminiz bu hafta da büyümesini sürdürüyor. O büyüdükçe hamileliğiniz de daha belirgin hal almaya başlayacak. Hamileliğinizin tam olarak belirginleşmesi 3. Ay itibari ile başlar. Siz şuan bu noktaya yaklaşma evresindesiniz. Yani bir iki hafta sonra karnınızdaki şişlik görünmeye başlayacak. Gebelik öncesinde 70 gram ağırlığında olan rahminiz, gebelik ilerledikçe büyür ve doğumda 1 kilograma kadar ağırlığı ulaşır. Rahminizin hacmi ise hamilelik öncesine oranla bin katı kadar bir artış yaşayacak. İşte siz şimdi bu büyümeyi, belki bugünlerde pek de fark etmeden yaşıyorsunuz. Ancak ilerleyen haftalarda bu durum çok net şekilde size kendisini hissettirecektir. Karnınızın büyüme şekli bebeğini kadar sizin fiziksel yapınızla da alakalı bir durum. Kendinizi sizinle aynı dönemde hamilelik yaşayan diğer kadınlarla kıyasladığınızda karnınızın daha büyük ya da küçük olmasından endişe etmeyin. Bebeğinizin gelişimi normal ise, sizin karnınızın şişlik oranının bir önemi yok. Bu haftadan itibaren bazı kadınların saçlarında ve tırnaklarında çok daha hızlı bir uzama yaşanır. Bu, hormonların yarattığı değişikliklerden bir tanesidir.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.